Ha úgy érzed, hogy a tested már nem olyan, mint régen volt

Gondolkoztál már azon, hogy mi történik a testeddel, amikor a vérkeringésed nem működik rendesen?
Talán egy hosszú repülőút során vagy egy egész napos ülés után érezted azt az ismerős zsibbadást az ujjaidban vagy a lábaidban. De tudtad, hogy a korlátozott vérkeringés komolyabb következményekkel is járhat?
Merüljünk el együtt ebben a témában!

Mit jelent a „korlátozott keringés”?

A korlátozott keringés azt jelenti, hogy a vér nem áramlik szabadon és optimálisan a testedben. Ez sokféle okból kialakulhat, például az erek elzáródása, a testmozgás hiánya vagy bizonyos betegségek miatt.

Hűvösebb végtagok és sápadt bőr.

Ez az egyik leggyakoribb tünet.
Ha nem jut elegendő vér a végtagjaidhoz, érezheted, hogy hidegebbek lesznek a kezeid, lábaid, vagy a bőröd sápadtabbá válhat.

Zsibbadás és bizsergés.

Ismerős az érzés, amikor „elalszik” a lábad?
Ha a keringésed korlátozott, ez az érzés gyakrabban és hosszabb ideig is jelentkezhet.

Fájdalom és izomgyengeség.

A nem megfelelő véráramlás az izmokban oxigénhiányhoz vezethet, ami fájdalmat és gyengeséget okozhat.

Súlyosabb következmények.

A sokáig tartó korlátozott keringés károsíthatja a szerveket és súlyosabb betegségekhez, például szívbetegséghez vagy stroke-hoz vezethet.

BEMER érterápia szerepe a vérkeringésben

Ha szerveinkhez és szöveteinkhez nem jut elegendő mennyiségű vér egészen a legeslegkisebb erekig, akkor elégtelen lesz az oxigénellátásunk, és hiányt szenvednek a legfontosabb tápanyagokban. Ilyenkor szervezetünk teljesítőképessége is csökken. Nehezebben regenerálódunk, gyengének érezzük magunkat, és hajlamosabbá válunk a betegségekre. Ezenkívül az érintett szervrendszerek működése fokozatosan romolhat. A rossz vérellátás következményeként felléphetnek vagy súlyosbodhatnak bizonyos betegségek és rendellenességek, például krónikus sebgyógyulási zavarok, krónikus anyagcsere-betegségek, érbetegségek és krónikus fájdalom.

Miért alakulhat ki vérkeringési probléma?

Például az arterioszklerózis (érelmeszesedés) fő kockázati tényezői a mozgáshiány, a dohányzás, a magas vérnyomás és a stressz, a helytelen táplálkozás és túlsúly. Mivel életmódunk nagy szerepet játszik ebben, az arterioszklerózist az úgynevezett civilizációs betegségek közé soroljuk.

További tényező az életkor. Körülbelül a 40. életév után az erekben is megfigyelhetők kopási jelenségek. A szövetek keménnyé és merevvé válnak. Csaknem valamennyi időskorú személynél megállapítható arterioszklerózis.

Ezen felül számos betegség, például anyagcserezavarok (pl. cukorbetegség), zsíranyagcsere-zavarok, továbbá szív- és érrendszeri betegségek is előidézhetnek érkárosodást – és ezáltal vérellátási zavarokat – a legkisebb erekben. Ezenkívül gyógyszerek mellékhatásaként is felléphetnek ilyen zavarok.

Mit tehetsz ez ellen?

Összefoglalva, a korlátozott keringés nem csak egy kellemetlenség.

Ha nem figyelsz oda, komoly következményei lehetnek.
De a jó hír az, hogy sokat tehetsz azért, hogy a testedben a vér szabadon áramoljon.
Indulj el még ma a változás útján, és hallgass a tested jelzéseire!