A magnézium fontossága a szervezetben

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára, és az élet számos alapvető folyamatában vesz részt. Bár sokan nem is gondolnak rá, az optimális egészséghez elengedhetetlen a megfelelő magnéziumszint fenntartása.

Mivel az emberek egyre kevesebb növényt fogyasztanak és a földek kimerülése miatt a termesztett növényekben egyre csökken a magnéziumtartalom, a nyugati népesség jelentős része magnéziumhiányban szenved.

Ami azt jelenti, hogy bajban van a szervezetünk, ha nem figyelünk oda a magnézium bevitelre.

Lássuk, miért is olyan fontos a magnézium a szervezetünk számára!

Magnézium a szervezetünk hőse

N

Energiatermelés

A magnézium kulcsszerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) termelésében, amely a sejtek energiaforrása. Enélkül a sejtek nem tudnának optimálisan működni, ami levertséget és fáradtságot okozhat.

N

Idegrendszer

A magnézium befolyásolja az idegsejtek működését és a neurotranszmitterek felszabadulását, így segít fenntartani a mentális egészséget, csökkenti az idegességet és a depressziót.

N

Izomműködés

A magnézium elengedhetetlen az izmok megfelelő működéséhez. Segít az izomrelaxációban, megelőzi az izomgörcsöket és fájdalmakat.

N

Csontok és fogak

A magnézium fontos a csontok és a fogak egészségének fenntartásához. Elősegíti a kalcium beépülését a csontokba.

Magnézium fontossága a szervezetben
N

Szív- és érrendszer

A megfelelő magnéziumszint elősegíti a normális vérnyomás fenntartását, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és stabilizálja a szívritmust.

N

Inzulinérzékenység

A magnézium javítja az inzulinérzékenységet, ami kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

N

Enzimreakciók

Több mint 300 enzimreakcióban vesz részt a szervezetben, így számos különböző biokémiai folyamatot támogat.

Magnézium

A magnézium felszívódása

A vékonybél az az anatómiai terület, ahol az ásványi anyagok, így a magnézium felszívódása is a leghatékonyabb.

Az elfogyasztott magnézium felszívódása nem teljes; az arány 24-76% között mozog.

A felszívódás hatékonysága attól is függ, hogy melyik magnézium formát használjuk, és ezek közül is vannak, amelyek jobban felszívódnak, illetve van olyan is, ami akár káros is lehet.

Különböző magnézium formák és alkalmazásaik

  • Magnézium-biszglicinát : Az egyik legjobban felszívódó magnéziumfajta és egyben a legjobb választás a magnézium pótlásra. Körúlbelül 14% magnézium, ezért sok kell belőle. Általában nem okoz hasmenést. Az agy számára is szuper jó, mert segít a megnyugtatásban és a jobb alvásban, de gyulladáscsökkentő és javítja az inzulinérzékenységet és a bőr minőségét.
    További információk a magnézium-biszglicinátról.
  • Magnézium-citrát: a magnézium citromsavval alkotott sója. Az egyik legjobban hasznosuló magnézium vegyület, de sokat kell belőle fogyasztani, mert csak 11% magnéziumot tartalmaz. Érdemes azonban odafigyelni az adagolásra, mert sokaknál hasmenést okozhat. Az energiatermelésben van fontos szerepe, javítja egy picit a vas biológiai hasznosulását, antioxidáns hatású. További információk a magnézium-citrátról.
  • Magnézium Oxid : Nagyon rossz a biológiai hasznosulása. Dr Bíró Szabolcs véleménye szerint mindenképpen érdemes elkerülni, mert kimondottan káros lehet a szervezet számára. További információk a magnézium-oxidról.
  • Magnézium-klorid: Esetleg kis mennyiségben, érdemesebb más formát választani, ha valaki magnéziumot szeretne pótolni. Kifejezetten kerülendő pajzsmirigy problémák esetében, A pajzsmirigy megfelelő működéséhez jódra van szükség , de a klór ellenfele a jódnak, mivel a periódusos rendszerben azonos oszlopban szerepelnek. További információk a magnézium-kloridról.

Fontos figyelnünk arra is, hogy vannak élelmiszerek amelyek elősegítik, míg mások akadályozzák a magnézium felszívódását.

A zsíros ételek, a szénsavas üdítőitalok, az alkohol és bizonyos tartósítószerek különösen negatívan hatnak a magnézium felszívódására.

Ezzel szemben a zöldségekben és gyümölcsökben lévő vitaminok pozitív hatással vannak magnézium hasznosulásban.

Magnézium

A szokásos táplálkozás mellett a napi magnézium felvétel nők esetében átlagosan 210 mg, míg a férfiaknál 270 mg, ezzel szemben optimálisan 300-400 mg magnéziumot kellene fogyasztani naponta.

De!

Kifejezetten oda kell rá figyelni, hogy az ajánlás elemi magnéziumra (tiszta magnézium fémre) vonatkozik, nem a magnéziumvegyület súlyára (ami a csomagolóanyagon feltüntett érték).

A magnéziumkészítmények gyakran tartalmaznak 8-15 súlyszázaléknyi elemi magnéziumot. Például, 100 mg magnézium citrát tartalmaz 11 mg elemi magnéziumot.

Magnézium hiánya

A magnéziumhiány

Magnéziumhiány egyre gyakoribb problémává válik a modern társadalomban. Pedig a magnézium létfontosságú ásványi anyag, mintegy háromszáz különféle enzim – kinázok, foszfatázok, szintetázok – aktivitása függ a jelenlététől. Ezért a magnézium elengedhetetlen az egészségünk és jólétünk szempontjából.

Magnéziumhiány: Miért fordul elő?

Számos tényező hozzájárulhat a magnéziumhiány kialakulásához.
Ezek közé tartozik az alacsony magnéziumtartalmú étrend, a krónikus stressz, a magas alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek szedése, valamint emésztési zavarok, amelyek gátolhatják a magnézium felszívódását a beleinkben.

A magnézium hiány tünetei

s

Izomgörcsök és görcsrohamok: A magnézium hiánya az izmok nem megfelelő működését okozhatja, ami görcsökhöz és fájdalomhoz vezethet.

s

Fáradtság és energia hiány: A magnézium szerepet játszik az energiatermelésben, így hiánya fáradtságot és energiahiányt okozhat.

s

Szív problémák: „Mivel a magnézium nélkülözhetetlen az erek működésének egészséges kontrolljához, a vérnyomás szabályozáshoz, és a normális szívösszehúzódáshoz, hiánya megnöveli a érfal rendellenességek, a magas vérnyomás és a szívritmuszavar rizikóját.Az alacsony magnéziumszint megnöveli a potenciálisan végzetes szívritmuszavarok (aritmiák) kialakulását.” (Szendi Gábor) Itt tudsz erről többet olvasni.

s

Érzelmi instabilitás : A magnézium szerepet játszik az idegrendszer működésében, ezért ha hiány van a szervezetben akkor szorongást, depressziót és idegességet okozhat.

s

Alvászavar, álmatlanság: Az idegsejtekben található NDMA repectorok aktiválásáért a kalcium, az inaktiválásáért a magnézium felel. Ebből következik, hogy magnéziumhiány hatására a receptorok aktivizálódnak, és az agyunk nem tud kikapcsolni.

s

Csont problémák: A magnéziumhiány a csontok szempontjából nagy problémát jelent, hiszen 60% a magnéziumnak a csontokban van és csontritkuláshoz vezethet ha nincsen elegendő belőle.

Vérteszt

A legáltalánosabb módszer a vérteszt, amelyet általában laboratóriumban végeznek. A vérplazma vagy a szérum magnéziumszintjét mérik meg, és ez ad egy általános képet a szervezet magnézium állapotáról. Azonban fontos megjegyezni, hogy a vérben mért magnéziumszint csak a test kis részét tükrözi, és nem mutatja meg a szövetekben lévő szintet.

Vizeletteszt

Egy másik lehetőség a 24 órás vizeletgyűjtés, amely részletesebb képet adhat a magnéziumhiányról, valamint a vesék működéséről is információt kaphatunk.

Egyéb módszerek

Speciális esetekben vannak további tesztek is, például az otthonunkban elvégezhető gyorsteszt, ami a magnézium ionok koncentrációjának meghatározására szolgál a vizeletből.

Biorezonancia

A biorezonancia egyre népszerűbb diagnosztikai és terápiás módszer, a szervezet elektromágneses hullámzásait használja az állapotfelméréshez.

Ezen technológia segítségével számos egészségügyi állapot, így a magnéziumhiány is azonosítható lehet.

Ami a biorezonancia mellett szól, hogy nem csak a magnéziumot mutatja ki, hanem a „nehézfémeket” is, ami nagymértékben befolyásolja a magnézium felszívódás hatékonyságát. Biorezonanciáról több információ.

BEMER érterápia

A BEMER (Bio-Electro-Magnetic-Energy-Regulation) érterápiás készülék elsősorban a vérkeringés optimalizálására és a sejtszintű energiafelhasználás támogatására irányul, és nem egy diagnosztikai eszköz, amely kimutatja a magnéziumhiányt.

De.

A BEMER érterápia használata közben a láb begörcsölése egyértelmű jele lehet, hogy magnézium hiány van a szervezetünkben. A BEMER terápiáról bővebben itt tudsz olvasni.

Kedves Olvasó! Neked milyen a magnéziumszinted?
Ha kíváncsi vagy rá, akkor szeretettel várunk.